17 Ocak 2017 Salı

Octavian'ın Güce Yükselişi 3



 Octavian ve Antonius, Lepidus’u Ä°talya’da bırakarak, en iyi adamlarından oluÅŸan 19 lejyonu yanlarına alarak Kuzey Yunanistan’a ayak basmıştı. Octavian ve Antonius’un ordusunda 33.000 süvari ile 100.000’in üzerinde lejyoner bulunuyordu. Düşmanları suikastçilerin elinde ise 17 lejyon vardı; sekizi Brütüs, dokuzu Cassius ve iki tanesi gemilerde görevliydi. Aynı zamanda DoÄŸu’daki Roma’ya baÄŸlı krallıklardan bir çok asker ordularını destekliyordu. Kurtarıcılar’ın ordusunda, 12.000 süvari ve 5.000 atlı okçu ile 100.000 civarında lejyoner bulunuyordu.

 Octavian ve Antonius, Saxa ile Norbanus’un komutasına 8 lejyon verdiler ve onları düşman ordusunu bulmakla görevlendirdiler. Saxa ve Norbanus, Philippi kentini geçerek, bir daÄŸ geçidinde savunma pozisyonu aldılar. Burada hem kendi ordularının kalanını, hem de düşman ordusunu beklemeye karar verdiler. Brütüs ve Cassius ise, düşmanlarının bu amacını öğrenerek Batı’ya doÄŸru yol aldılar. Dikkatlice yapılan hamlelerden sonra, Saxa ve Norbanus’u çıkmaza getirdiler. Kendilerinden daha büyük bir kuvvete sahip olan düşmanlarla bir muharebeyi riske atmak istemeyen Saxa ve Norbanus, geri çekilip Triumvirlerin ordusuna katılmaya karar verdiler.

 Artık Triumvirlerin yolda olduÄŸunu bilen Kurtarıcılar, Philippi’nin Batısına doÄŸru savunma pozisyonu almaya karar verdiler. Kuzeye doÄŸru tepeler ve güneye doÄŸru bataklıklarla çevrili bir alanda ordularını konuÅŸlandırdılar. Brütüs’ün ordusu yolun kuzeyine, Cassius’un ordusu ise yolun güneyinde yer alıyordu. Askerlerini yerleÅŸtirdikten ve kamplarını kurduktan sonra; tahta bariyerler, duvarlar ve ordularını koruyacak diÄŸer yapılar inÅŸaa etmeye baÅŸladılar. Yapıların tamamlanması üzerine çok geçmeden Triumvirler’in ordusu, Kurtarıcılar’ın pozisyonuna ulaÅŸtı. Antonius ordusunu Cassius’un karşısına, Octavian ise ordusunu Brütüs’ün karşısına konuÅŸlandırdı. Antonius, Octavian hastalığını yenmeden suikastçileri yenme isteÄŸiyle, bir çok kez düşmanı savaÅŸa zorlamaya çalıştı. Fakat suikastçiler oldukları yerde kalmaya kararlıydılar. Antonius bu ÅŸekilde, savaÅŸ baÅŸlamadan askerlerinin erzağının biteceÄŸini anladı. Askerlerinin bir kısmını Cassius’un kanadındaki bataklıkta bir yol açması için görevlendirdi. Cassius bunu fark ettiÄŸi zaman, Antonius’un oradaki askerlerini ana ordudan ayırmak amacıyla, ordusunun bir kısmını güneyindeki bataklıklara gönderdi. Antonius’u durdurmaya yönelik bu küçük çaplı hareket, Cassius’un hiç istemediÄŸi bir sonuç verdi; bu sonuç üç Ekim’de gerçekleÅŸen, Birinci Philippi Muharebesi’ydi.

 Antonius Cassius’un yaptığı hamleye karşılık vererek, askerlerine hücum emri verdi. Cassius’un gönderdiÄŸi ordu henüz bataklıktan dönmemiÅŸti, bu saldırı için iyi bir fırsattı. Cephenin diÄŸer tarafındaki Brütüs’ün askerleri de, bu saldırıya karşılık verme gereÄŸi duydu. Brütüs’ün emrini beklemeden saldırıya karşılık vererek hücuma baÅŸladılar. Octavian’ın askerleri hazırlıksız yakalandılar, Brütüs’ün askerleri onları kamplarına kadar kovaladı. Çok geçmeden Brütüs ordusuyla birlikte Octavian’ın kampını da ele geçirdi. Octavian ise çadırında bulunamadı, büyük ihtimalle bir bataklığa kaçmıştı. Antonius ise Cassius’un savunmalarını kolayca yerle bir etti. Cassius’un bataklığa göndermediÄŸi askerlerini  ve kampını ele geçirdi. Sonradan, Cassius’un bataklıktaki askerleri kampa dönünce Antonius tarafından kolayca defedildiler. Brütüs’ün baÅŸarısını göremeyen ve onun da kaybettiÄŸini düşünen Cassius intihar etti. Brütüs, Cassius’un cesedini bulduÄŸunda yas tuttu ama askerlerin moralini düşürmemek için, bir cenaze düzenlemedi. Octavian ise, Brütüs’ün askerlerinin kampını yaÄŸmalamak için, duraksamalarından yararlanarak ordusunu toparlamayı baÅŸardı. Muharebenin sonunda Octavian 18.000 ve Cassius 9.000 adam kaybetmiÅŸti.

 Philippi Muharebesi ile aynı günde Kurtarıcı filosu, iki lejyon ve erzakla Triumvirlere yardıma giden Domitius Calvinus’u yenmeyi baÅŸardı. Bu Triumvirleri kritik bir duruma soktu. Brütüs deniz yoluyla gereken tüm malzemeleri elde edebilirken, Triumvirler ise Calvinus’un yenilgisinden dolayı erzak sıkıntısı çekiyordu. Triumvirler erzak toplamak için Achaia’ya adam gönderdiler. Erzak sıkıntısı çeken askerlerinin moralini yükseltmek için ise her birine 5000 denar sözü verdiler. Kurtarıcılar’ın tarafında ise en iyi komutanları Cassius, ölmüştü. Brütüs’ün Cassius’tan daha az askeri deneyimi vardı. Aynı zamanda onun yaptığı gibi, müttefiklerinin ve askerlerin saygısını kazanamıyordu. Bunu biraz telafi etmek için tüm askerlerine 1000 denar sözü verdi.

 Askerlerinin sadakatini bir süreliÄŸine satın aldıktan sonra, Antonius ve Octavian’ın ilerlemesiyle ilgili bir ÅŸey yapma gereÄŸi duydu. Ä°ki ordu arasında kalmaktan korkarak, Via Egnatia’ya paralel olarak ordusunu konumlandırdı. Kampının etrafını daha fazla koruma altına aldı. Stratejisi; filoyu kullanarak düşmanlarını yeterince zayıflatmak, sonra saldırmaktı. Fakat askerlerinin ve subaylarının ona baÅŸka bir muharebe yapması için baskı uygulaması, ona bu seçeneÄŸi bırakmıyordu. Stratejisini sürdürmek isteseydi bile, iÅŸleyeceÄŸine dair kanıtı yoktu; Calvinus’un filo tarafından yenildiÄŸi haberi ona ulaÅŸmamıştı. Bu ÅŸekilde Brütüs, ilk muharebeden yirmi gün sonra, Antonius ve Octavian’a saldırdı ve Ä°kinci Philippi Muharebesi’ni baÅŸlattı.

 Ä°kinci muharebede pek fazla stratejik hamleler ve düşmanın açığını yakalama çabaları yoktu. Hatta pila, ok ve yay gibi menzilli silahlar bile bir kenara bırakılmıştı. Ä°ki disiplinli ve tecrübeli ordu arasında yakın dövüş, savaÅŸ alanına hakimdi. Askerler birbirine çok yakın kümecikler içinde dövüştüler, Romalı kanı her yerdeydi. Muharebenin sonunda Brütüs’ün saldırısı bozguna uÄŸratılmıştı. Kurtarıcı ordusu kamplarına geri dönüp orada toparlanmaya çalıştı ama Octavian bunu tahmin etmiÅŸti ve onlardan önce oraya varmıştı. Kampın Octavian’ın eline geçmesiyle, Brütüs ordusunu yeniden toparlamak için bir ÅŸansı olmayacağını anladı. O ve pek çok subayı Triumvirlere esir düşmektense intihar etmeyi tercih ettiler ve böylece, Cumhuriyet’in yeniden kurulma ihtimali kayıplara karıştı.

 Kurtarıcıların yenilmesiyle Brütüs’ün tarafında olan pek çok asil, Antonius ile müttefik olmaya karar verdiler. Hiçbiri, acımasızlığıyla tanınan Octavian’la uÄŸraÅŸmak istemedi. Octavian’da Sezar’ı suikastçilerini destekleyenlerle anlaÅŸmaya hevesli deÄŸildi. YaÄŸmalama bittikten sonra, Kurtarıcıların ordusundan kalan 14.000 asker Triumvirlere katıldı. Fakat bazı askerler, orada kalıp bir Romalı kolonisi kurdular. Zaferlerinden sonra Triumvirler Roma’ya geri döndüler ve orada Lepidus ile buluÅŸtular. Orada, üç adam anlaÅŸmalarını gözden geçirdiler. Yeni kazanılan topraklara bakarak Roma’yı bir kez daha kendileri aralarında böldüler. Octavian; Ä°talya, Sicilya, Sardinya, Ä°spanya’yı yönetecekti. Antonius; doÄŸu topraklarını yönetecekti ve aynı zamanda eski Galya valiliÄŸini elinde tutmaya devam edecekti. Bu Octavian’a karşı alınan açık bir önlemdi; Antonius, Octavian’ın yakınlarında bir karargahı olmasını istiyordu. Lepidus ise Afrika’yı alacaktı. Bu anlaÅŸmanın yenilenmesiyle, Octavian en kıdemsiz Triumvir olma ünvanını Lepidus ile deÄŸiÅŸtirdi. AnlaÅŸmanın bir kez daha yenilenmesiyle; Octavian, Roma’daki sorunları ve Sextus Pompei’yi halletmeye, Antonius Parthia’ya karşı seferini düzenlemeye ve Lepidus Afrika’da hüküm sürmeye gitti. Triumvirler arasındaki bu anlaÅŸma oldukça zayıftı; hepsinin bir diÄŸerinin toprağında gözü vardı. SavaÅŸ, bir kez daha kaçınılmazdı.
 
-Mor: Octavian (Galya ilk baÅŸta Antonius’un kontrolünde) -YeÅŸil: Antonius-Sarı:Roma’ya baÄŸlı krallıklar                        -Kahverengi: Lepidus  -Turuncu: Triumvirlerin ortak olarak yönettiÄŸi -Mavi: Sextus Pompey  -Pembe: Mısır                        -Koyu Pembe: Partiya


Kaynakça: http://www.unrv.com/empire/roman-history.php 
http://www.forumromanum.org/history/index.html
Susan Wise Bauer'in "Antik Dünya" kitabı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder